Zuidhoek

 

Zuidhoek, op weg naar 2000

Genre: Documentaire
Lengte: 23 minuten
Materiaal: Betacam SP 
Opdrachtgever: Stichting Voortvarend Charlois, een samenwerkingsverband van het Gemeentelijk Havenbedrijf en deelgemeente Charlois, Rotterdam 
 
 

Producent: Wilbert Smit Script & Mediaproducties
Scenario, regie  
en productie: Wilbert Smit 

In samenwerking met: Gest en de Ruiter BV
Geluid: Peter Gest 
Camera en montage: Ralf de Lange 
Vormgeving omslag: Studio C-kwadraat, Christien van Beek

Doel: Het betrekken van bewoners bij het maken van plannen voor het opknappen van de buurt in het kader van het Grote Steden Beleid. 

Doelgroep: Alle bewoners van de buurt Zuidhoek. In tweede instantie bewoners van andere op te knappen buurten in Rotterdam.

Korte inhoud: Na een korte inleiding loopt de kamera met een aantal betrokken bewoners door de buurt. Tijdens deze wandeling laten de bewoners zien wat zij als knelpunten ervaren en vertellen ze hoe zij denken dat deze problemen kunnen worden opgelost. Tussentijds laat de film beelden zien van opgeknapte buurten uit andere delen van het land, als voorbeeld van hoe daar gelijksoortige situaties zijn aangepakt.

Pincoffs

De Terugkeer van Pincoffs

 

De Terugkeer van Pincoffs

Deze titelbalk is de oorzaak van dit gat

Met o.a.: Iris Robles, Coen van Vlijmen, Luc Lutz, Peter Lusse, Don van Dijke en Jules Deelder

 

Genre: Drama
Lengte: 35 minuten

Materiaal: 16 mm, kleur

 

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Producent: Belbo Film Productions

Regisseur: Bauke Kappers

Scenario: Wilbert Smit

 

Doelgroep: Jongeren tussen 12 en 16 jaar

Doel: De geschiedenis van Rotterdam onder de aandacht brengen van deze doelgroep, in het kader van het 650-jarig bestaan van de stad. 

 

Korte inhoud: De havens van Zuid, waarmee Rotterdam groot is geworden, zijn buiten gebruik geraakt vanwege gebrek aan ruimte en diepte. Het gebied is nu omgevormd tot een dicht bevolkte woonwijk. De havens werden eind 19e eeuw gerealiseerd door miljonair Pincoffs. Omdat het megaproject ver over de begroting ging, heeft de heer Pincoffs destijds valse kredieten opgenomen, waarna enkele banken in Rotterdam failliet gingen. Om justitie te ontlopen vluchtte Pincoffs naar New York om daar in grote armoede te sterven. Achterkleinzoon 

Pincoffs keert terug naar Rotterdam om de naam van z'n betovergrootvader in ere te herstellen. Met behulp van de lokale maffia (Jules Deelder) wil hij een bom uit de Tweede Wereldoorlog zogenaamd per ongeluk laten ontploffen, zodat er in deze woonwijk ruimte wordt gemaakt voor uitbreiding van de havens van Zuid. Hiermee denkt hij het levenswerk van z'n betovergrootvader in volle glorie te herstellen. Niet zonder gevaar voor eigen veiligheid ontdekken Marco en Cindy (14) deze snode plannen en weten deze op het laatste moment te verijdelen. 

MENU